Dermatologie
De opleiding
De opleiding tot dermatoloog duurt vijf jaar en vindt plaats in het UMCG. De aios loopt een half jaar stage in het Medisch Centrum Leeuwarden en de Isala Klinieken, lokatie Weezenlanden in Zwolle. De opleiding in het specialisme dermatologie en venerologie richt zich op de studie en zorgverlening van de huid, het vaatstelsel, de aangrenzende slijmvliezen en de seksueel overdraagbare aandoeningen.
Cursorisch onderwijs
Het disciplinegebonden cursorisch onderwijs is centraal georganiseerd. In het eerste jaar hebben de aios twee basiscursussen van een dag. In de eerste drie jaar van de opleiding hebben de assistenten drie keer twee dagen per jaar cursorisch onderwijs. In de laatste twee jaar hebben ze twee dagen per jaar cursorisch onderwijs. Het cursorisch onderwijs wordt georganiseerd door de COCOM onder voorzitterschap van prof.dr. M.F. Jonkman (de opleider in het UMCG) en in samenwerking met de PAOG's van Leiden (Boerhaave), Nijmegen (Heyendaal) en Groningen (Wenckebach Instituut).
Naast het centraal georganiseerde cursorisch onderwijs nemen de aios in het UMCG iedere donderdagochtend deel aan de patiëntenbespreking en 's middags aan ander onderwijs.
Werkplekleren
Staf en assistenten hebben iedere maandag een lunchbespreking en iedere dag wordt afgesloten met een dag- of weeksluiting van dertig minuten. Assistenten doen alle spreekuren onder supervisie van een staflid. Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe opleidingsmethoden zoals reflectie via video-on-the-job.
Toetsing
Toetsing vindt plaats door middel van KPB's (Korte Praktische Beoordelingen), OSATS (Objective structured assessment of technical skills), module evaluaties, zelfreflecties en entreetoetsen.
Keuzestages en differentiatie
De aios kan een keuzestage Mohs'chirurgie of wetenschappelijk onderzoek in zijn opleidingsplan opnemen. Hij kan ook als verdiepingsstage aanvullende dagdelen bij een van de modules doen.
Wetenschappelijk onderzoek
In het opleidingsplan zijn dagdelen ingepland voor een wetenschappelijk onderzoeksproject. De aios kan ook (bijvoorbeeld in geval van promotie) maximaal zes maanden vrij plannen voor wetenschappelijk onderzoek.
Sollicitatieprocedure
Het aantal nieuwe aios plaatsen per jaar vindt u onder instroom. Tijdens de procedure vinden geen voorgesprekken plaats met de opleider. De uitnodiging voor een sollicitatiegesprek is op basis van de selectie van de brief. U kunt uw sollicitatiebrief mét referenties richten aan de opleider in het UMCG.
Meer informatie
Voor meer informatie over opleiding en het adres vna de opleider kunt u contact openemen met het secretariaat in het UMCG, (t) 050 3612520 of
Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie vindt u meer informatie over het specialisme.